A magyar hatóság által kiállított útlevél az érvényességi ideje lejáratától számított 1 évig alkalmas a magyar állampolgárság igazolására, így állampolgársági vizsgálat csak az útlevél lejártát követő egy év elteltével szükséges.

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik érvényes (vagy kevesebb, mint egy éve lejárt útlevéllel), érvényes személyazonosító igazolvánnyal, 3 évnél nem régebbi állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni magyar állampolgárságának megállapítása céljából. Az eljárás 6-12 hónapig tart.

Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség, és nem a konzul döntése.

Állampolgársági vizsgálatra vonatkozó eljárás csak előzetes időpont egyeztetés alapján, kizárólag az ügyfél személyes megjelenéséhez kötötten kezdődhet el. 

Szükséges dokumentumok:

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kérelem kitöltéséhez nagyon sok információ szükséges, ezért hozzák magukkal az összes rendelkezésre álló iratot, és minden esetben előre töltsék ki a nyomtatványt. 

A magyar állampolgárság vizsgálatával egyidejűleg  kezdeményezni lehet a születés, házasságkötés, válás magyarországi anyakönyvezését is.

ÜGYINTÉZÉSHEZ KINYOMTATANDÓ ADATLAPOK:

Az adatlapokat szíveskedjenek kinyomtatni és KÉK tollal kitöltve magukkal hozni!

A fentieket tudomásul vettem, IDŐPONTOT FOGLALOK.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy többi ügyfelünkre való tekintettel nem tudjuk átvenni azoknak a kérelmét, akik előkészítetlen dokumentációval, kitöltetlen adatlapokkal érkeznek.

Ilyen esetben új időpontot kell foglalni!